top of page
Adenoid_edited.jpg

Çocuğumda "Geniz Eti Büyümesi" olabilir mi?

Geniz eti doğan her çocukta vardır. Dolayısı ile bu ifade yanlış anlaşılmaktadır. Doğru ifade "geniz eti büyük" olmalıdır. Geniz eti dediğimiz bu doku, burunumuzun en arka kısmında, geniz bölgemizde yer alan karnıbahar şeklinde bir yumuşak dokudur. Esas görevi vücuda solunum yolu ile giren mikroplar ile savaşmak olan "lenf sisteminin" bir elemanıdır. Eğer küçük ise sorun yaratmaz ancak solunum yolunu daraltıyor ise alınması gerekir.

Geniz eti muayenede görülür mü?

Geniz eti burnun arkaya açıldığı bölgede, yumuşak damağın arkasında yer alır ve normal muayene ile görülemez. Geniz eti burundan ilerletilen bir kamera aracılığıyla net olarak görülebilir.


Büyümüş geniz eti ne gibi sorunlara yol açar?

Geniz eti büyük olduğunda burnun geriye açıldığı noktada bir tıkanıklık yaratabilir. Bu durumda çocukta burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama hatta beraberinde "uyku apnesi" adı verilen uykuda nefes durmaları meydana gelebilir.


Geniz eti orta kulak iltihabı ile ilişkili midir?

Orta kulak boşluğu, geniz bölgesi ile östaki borusu adı verilen bir kanal aracığı ile bağlantılı haldedir. Eğer büyümüş bir geniz eti ile östaki borusunun ağzı tıkalı ise drenaj zorlaşır ve genizdeki bakteriler orta kulak boşluğuna geçer ve iltihaplanma oluşur. Bu da çocukta "işitmede azalma" olarak kendini gösterir.

Geniz eti ne zaman alınmalıdır?

Ağız açık uyuma, horlama gibi burun solunumunun engellenmesi nedeni olan geniz eti büyümeleri durumunda geniz eti alınmalıdır. Ayrıca büyük geniz etinin oluşturduğu orta kulak sıvı birikimlerinde de geniz etini almak ve kulak zarına ventilasyon tüpü takmak gerekebilir.


Geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?

Geniz eti ameliyatı kısa genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından hasta fizik muayene ve çeşitli tetkiklerle değerlendirilir.

Hasta uyuduktan sonra bir ağız açacağı yerleştirilir. Geniz eti ağız içinden açılı aletler vasıtası ile alınır. Herhangi bir kesi, dikiş ya da pansuman gerektirmez.


Ameliyatlarda yaş sınırı var mıdır?

Eskiden özellikle anestezi riskleri nedeniyle bazı yaş sınırları söylenmekteydi. Günümüzde böyle bir yaş sınırı yoktur.

Geniz eti ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Ameliyat sonrası ilk üç gün hastaya boğazdan kolay geçecek sıvı-yumuşak gıdalar verilmesi önerilir. Sıcak yiyecek ve içecekler, gazlı içecekler ve sert-katı gıdalar 1 hafta boyunca verilmez.


Geniz eti alınmazsa ne olur?

Bu zamanında fark edilip müdahale edilmezse çocukta yüz, çene, damak ve diş gelişimi olumsuz etkilenebilir. Ortodontik tedavi ihtiyacı doğabilir.

Çocuk gelişen, büyüyen bir organizmadır. Burun solunumu bu organizma için çok önemlidir. Sürekli ağzından soluyan, horlayan çocukta burun kökü basık, damak yapısı kubbeleşmiş, ön dişleri fırlamış bir çocuk ifadesi ortaya çıkabilir.


Tüm bu nedenlerden dolayı çocuklarda geniz eti tedavisi ihmal edilmeli ve zamanında yapılmalıdır. Küçük, sınırlı bir cerrahi operasyondan kaçınmak adına geri dönüşsüz hasarların oluşmasına mahal verilmemelidir. Burada büyük görev ailelere düşmektedir.

©2020, Op. Dr. Alper DALDAL tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page