top of page
Smiling woman hold sinus picture on whit

Yardım edin bu sinüzit beni öldürecek!

Yardım edin bu sinüzit beni öldürüyor! Sinüzitim tedavi edilebilir mi? Yardım çağrıları ile o kadar çok hasta görmekteyim ki inanın bazen ben bile şaşırıyorum. Bu durumlarda karşılaştığım genel soruları ve verdiğim yanıtları sizin için derlemeye çalıştım.


Sinüsler ne işe yarar ?

Sinüsler üst solunum sistemimizin bir parçasıdır. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılar. Üretilen mukus, burun içinde milimetrik olarak hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan partikülleri süpürür ve yıkarlar. Daha sonra bu mukus geriye hareketle önce genize sonra boğaza hareket eder ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü normal bir vücut döngüsüdür.


Herkesin sinüsleri var mıdır?

Evet, yeni doğmuş bir bebeğin bile çok küçük olsa dahi sinüsleri vardır. Çocukluk ve genç erişkinlik çağında büyümeye ve genişlemeye devam eder. Hava cepleridirler. Burnun iç yüzünü kaplayan zarın aynısı tarafından kaplanmaktadırlar ve küçük kapılar ve kanallar ile burun boşluğuna bağlanırlar.


Geniz akıntısı ne demektir?

Burun ve sinüsler bazı maddeler tarafından (hava kirliliği, allerjiye neden olan maddeler, bakteriler veya virüsler) aşırı uyarıldığında normalden çok fazla mukus üretir. Bu bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır ve burun arkasına yani genize doğru akar. Arkaya akıntının en önemli nedeni bu olaydır. Kimi zaman berrak olan geniz akıntısı kimi zaman sarı-yeşil renkli ve kötü kokulu olabilir. Böyle olduğu durumlarda ciddi bir enfeksiyon yani sinüzit var demektir.


Sinüzit nedir? Sinüzit olunca ne gibi belirtiler olur?

Sinüzit, sinüslerin enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı veya allerji sonucunda fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar. Sinüsler içini kaplayan zarlar o kadar çok şişebilir ki sinüslerin küçük açıklıkları kapanır. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında üzerine basmakla oluşan, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrıya meydana gelir. Çıkışı kapalı ve mukus dolu bir sinüs bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Soğuk algınlığı normalden fazla sürerse ve sümüğün rengi yeşil-sarıya dönerse veya garip bir tat oluşursa muhtemel bakteriyel enfeksiyon gelişmiştir. Sinüs çıkışının uzun süre kapandığı durumlarda kronik sinüzit gelişir. Baş ağrısı az görülür ancak akıntı ve kötü koku devam eder. Enflamasyonun çok aşırı olması sonucunda polip adı verilen oluşumlar gelişir.


Sinüzit tehlikeli midir?

Evet tehlikelidir ancak sinüzit olgularının büyük çoğunluğu ilaç tedavisine cevap verir. Bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Nadir de olsa gözler ve beyin risk altındadır.


Kimler sinüs problemiyle karşılaşırlar?

Herkes sinüs enfeksiyonu geçirebilir ancak bazı gruplar daha hassastırlar.

  • Allerjisi olanlar : Bir allerji atağı soğuk algınlığı gibi mukozanın şişmesine, sinüs kanallarının kapanmasına, mukus akımının engellenmesine ve bakteriyel enfeksiyonuna neden olur.

  • Yapısal burun bozuklukları olanlar : Örnek olarak kırık bir burun veya septum deviasyonu (Burun ortasındaki kıkırdak/kemik yapının eğilmesi)

  • Sık sık enfeksiyona maruz kalanlar: Okul öğretmenleri ve sağlık personeli hassastır. Sigara içenler: Tütün dumanı, nikotin doğal direnç mekanizmasını bozarlar.


Doktorum sinüslerim için ne yapacak?

Size soluk alıp vermeniz, burun akıntınızın rengi ve kokusu ve hangi olayların (günün hangi saatinde veya hangi mevsiminde ) bu bulgulara neden olduğu ile ilgili sorular soracağım. Baş ağrınızı tarif etmeye hazır olun; Ne zaman ve hangi sıklıkta olduğu, ne kadar sürdüğü, bulantı, kusma, görme bozukluğu, veya burun tıkanıklığı ile ilişkili olup olmadığı önemli olan konulardır. Gerekli bilgiyi paylaştıktan sonra özellikle mukozanın görünüşüne ve salgının niteliğine dikkat ederek kulağınızı, burnunuzu, ağzınızı, dişlerinizi, ve boğazınızı muayene edeceğim. Bazı durumlarda sinüslerinizin tomografisi gerekli olabilir.

Sonuç olarak; antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale bazen de her ikisi birden gerekebilir.

Son yıllarda uygulanan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) bu hastalıkların çözümünde uygulanan basit bir tekniktir. Sonuçlar oldukça başarılıdır. Tedavi sonuçları yüz güldürücüdür.

©2020, Op. Dr. Alper DALDAL tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page